Google+

dinsdag 2 september 2014

Zomervakantie

Tijdens onze deugdoende vakantie hebben we u een eindje niet meer op de hoogte gehouden over onze duikboot. De werken lopen iets trager voort dan tijdens het schooljaar maar toch is er al heel wat gerealiseerd. Christophe en Michiel hebben samen de toren van de boot een mooie look gegeven. Enkele foto's:



Misschien hebt u er op gelet, het volledige dek is 3D geprint. Christophe heeft gezorgd voor de uitwerking hiervan. Enkele foto's:




Daarnaast zijn alle klinknagels en lasnaden aangebracht. De volgende stap is het spuiten van de romp in mat antraciet grijs.



In de video hieronder kunt u ons eerst de primer zien aanbrengen en daarna het definitieve kleur. 



Het voorlopige eindresultaat; hou er wel rekening mee dat het bovendek nog een kleurtje moet krijgen.






dinsdag 10 juni 2014

Thank You

Bedankt voor jullie aandacht en interesse tijdens de opendeurdag. Daarom hebben wij gezorgd voor een mooi filmpje.


U kunt ook de volledige Time-lapse bekijken via de volgende link: 

vrijdag 23 mei 2014

Opendeurdag VTI Ieper

Het is bijna zo ver! De jaarlijkse opendeurdag van het VTI-Ieper komt er aan. Nog eventjes een stressperiode om alles werkende te krijgen. We krijgen namelijk de kans om onze GP realisaties tentoon te stellen voor het grote publiek. De duikboot zal te bezichtigen zijn op de stand die we 's middags zullen opzetten in de sporthal (naast de voetbalvelden van de derde graad). Hopelijk zien we elkaar op de opendeurdag. Michiel, Joachim, Christophe en ikzelf (Thomas) zullen jullie met enthousiasme de nodige uitleg geven tussen 14 en 17u.


zaterdag 19 april 2014

Test dag

We kunnen na deze paasvakantie fier terugblikken naar onze verwezenlijkingen. Terwijl Michiel en Christophe bezig zijn met alles te monteren zijn Joachim en ik bezig met alle deelprogramma's samen te brengen in één geheel. Michiel en Christophe hebben ook gekeken om het vet in de assen te vervangen door een vet met een lagere viscositeit. Daardoor kunnen we het verbruik van de motoren sterk reduceren waardoor we kunnen genieten van een langere vaartijd.

Dit alles hebben we natuurlijk getest. We hebben onze boot te water gelaten in het kanaal Ieper-Komen. Hieronder kunt u de video daarvan bekijken.


Er is nogal veel begroeiing in de vaart waardoor we niet veel rondvaren. Daarom zullen we binnenkort de boot testen in een zwembad.

De volgende stap van ons project is het duiken zelf. Voorlopig, zoals u kunt zien in de video, kan onze duikboot niet meer dan een gewone boot. Het pneumatisch schema om te kunnen duiken is al volledig uitgewerkt en gerealiseerd. Het is nu aan Joachim en ik om het gepaste programma hiervoor te schrijven. Het basisidee is dat we met de afstandsbediening een gewenste diepte zullen aangeven. Met behulp van een druksensor zullen we dan de boot laten duiken naar de gewenste diepte.

Om onze andere video's te bekijken kunt u ook een bezoekje brengen aan ons YouTube kanaal: ModelVIIc/41

donderdag 3 april 2014

Stuuring trimtanks: Gyroscoop & Accelerometer

Nu we het PPM signaal kunnen binnen lezen hebben we ons toegespitst op de gyroscoop en de accelerometer. Beide componenten worden gebruikt om de hoek te meten. Met de gyroscoop meten we een hoeksnelheid waarbij we de hoek kunnen afleiden door de versnelling te vermenigvuldigen met de tijd. De accelerometer heeft de versnelling weer in de XYZ richting. Daardoor zal er door de zwaartekracht voortdurend een hoek kunnen worden bepaald. De accelerometer heeft als nadeel dat het component nogal gevoelig is voor trillingen. Ook meet de accelerometer ongewenste versnellingen. Het nadeel van de gyroscoop is dat er na een tijdje drift optreedt. Dit is een verschijnsel waarbij de gyroscoop niet terugkomt naar zijn nulwaarden in rustpositie. We laten de hoek van de gyroscoop voor 98% meetellen en de hoek van de accelerometer voor 2%.



In de video hieronder ziet u een simulatie waarbij we de trimtanks aansturen. Als de hoek waaronder de boot staat te groot wordt,  zal er in de trimtaks water van de ene naar de andere kant worden gepomp om de hoekverdraaiing van de boot tegen te gaan. De pomp is via een H-brug verbonden aan onze microcontroller.


zaterdag 22 maart 2014

PPM - PWM

De blog werd eventjes niet geüpdatet, dit wil echter niet zeggen dat het project stil ligt, integendeel!

Met de hulp van Dhr. Caron zijn we er in geslaagd om het PPM signaal (afkomstig van de verzender) binnen te lezen. In de video hieronder ziet u een simulatie hiervan waarbij we het ontvangen PPM signaal binnen lezen in een computer via RS-232 





Daarnaast hebben we met het tweede bordje de nodige PWM signalen kunnen genereren om servo's aan te sturen. Via RS-232 kan er gecommuniceerd worden tussen de twee bordjes. Zo hebben we als een eerste test alle Servo's synchroon laten heen en weer draaien. 

Hieronder ziet u wat we bedoelen met de twee bordjes die onderling in communicatie staan via RS-232

dinsdag 14 januari 2014

De bovenplaat

Alle mechanische overbrengingen voor de vinnen zijn nu klaar.
Ook de Trimtanks voor het in evenwicht houden van de boot zijn klaar.

Op de foto hieronder zie je de boot drijven in de testbak gemaakt door Christophe.
Duiken kan hij nog niet want de bovenkant is nog open. 


Hieronder zie je enkele foto's van de bovenplaat die de boot bovenaan zal moeten afsluiten.
Deze plaat wordt volledig vastgelijmd in de boot. Op de plaat worden luiken bevestigd met rubbers als afdichting zodat we nog in de boot kunnen werken.
De dikte van de luiken en rubbers was groter dan we voorzien hadden. Daarom moesten we de volledige plaat laten zakken en enkele berekeningen omtrent de ballasttankt opnieuw uitwerken.




De plaat is in feite een printplaat. Omdat de bovenste laag koper niet zou oxideren hebben we deze vertind. (zie afbeelding hieronder)


De volgende stap was het boren van de gaten voor de (40) schroefjes. Omdat ze niet zouden doordraaien tijdens het aanspannen van de rubbers hebben we draad getrokken in de printplaat.




Hier zie je de plaat zitten in de boot met een testrubber. 
De volgende stap is nu het waterdicht bevestigen van deze plaat.


zondag 5 januari 2014

Elektronica

Inmiddels is er al heel wat gerealiseerd wat de elektronica betreft. Het schema staat intussen al een paar weken op punt. In de kerst vakantie zijn de twee printen geëtst. Zaterdag zijn we begonnen met de doorverbindingen te boren en van de kleine print zijn er zelfs al verschillende componenten bestukt door Joachim. Bij de grote print moeten we nog wat geduld hebben omdat de gyroscoop en de accelero sensoren  in een labo moeten worden gesoldeerd. Die componenten kunnen namelijk enkel aan onderkant worden gesoldeerd via reflow.






In feite zou één board voldoende zijn voor de werking van de boot. Maar doordat de microcontroller voortdurend zal moeten multitasken en er vele PWM uitgangssignalen moeten gegenereerd worden, hebben we dat overgelaten aan een tweede board met een aparte processor.



Van af nu kunnen we beginnen denken aan het programmeerwerk. We kunnen nu al gebruik maken van de microcontrollerboard die we voor de lessen elektronica hebben kunnen aanschaffen. Er wordt namelijk gewerkt met een gelijkaardige "PIC" processor.



Voor de geïnteresseerden, hieronder kun je het volledige schema vinden.



Groepsfoto: Joachim en ik aan het werk met de elektronische printen, Michiel en Christophe bezig met het monteren van overbrengingen.